ADSL-bredband

ADSL är ett bredband som kopplas via telefonjacket och är således den vanligaste bland alla olika bredbandstyper. Men även om ADSL är den vanligaste typen av bredband är det inte en lösning som fungerar för alla hem. Det första du behöver göra när du överväger att skaffa ett sådant bredband är att kontakta din leverantör och fråga om ditt hem är lämpat för ADSL-anslutning. 

Kan du få ADSL-bredband?

Du kan välja att få ADSL-bredband om du har tillgång till ett telefonjack. För att ta reda på om du kan ha ett bredband via ADSL kan kontakta din internetleverantör eller gå in på internetleverantörens hemsida och skriva in din bostadsadress.

Vanliga anledningar till att du inte kan få ADSL

  • Du får inte plats i den närmaste telestationen.
  • Telefonledningen din anslutning skulle höra till är blockerad av en annan operatör. 
  • Din bostad ligger för långt ifrån telestationen.

Internetanvändningen påverkas av surfmängden

När du känner dig redo för att börja välja och vraka bland de olika bredbandslösningarna är det viktigt att du tänker över hur hög hastighet du behöver. Ju högre hastighet du har, desto lättare blir det att använda internet. 

Ett ADSL-bredband har ett hastighetsspann mellan 2–60 Mbit/s. Behöver du högre hastighet än så rekommenderas ett bredband som ansluts via fiber

Det här kan du göra med de olika hastigheterna

2–10 Mbit/s: Hastigheten är tillräcklig för att surfa runt på hemsidor som vanligt och för att komma åt mejlen.

20–30 Mbit/s: Förutom det som står i punkten ovan kan du även se högupplöst film och och ladda ner tyngre filer. 

40–60 Mbit/s: I de här hastigheterna är det mesta möjligt. Då kan du streama musik med bra ljudkvalitet, ladda ner stora och tunga filer och kolla på högupplöst film. Med ADSL kan det dock vara svårt att komma upp över en hastighet på 30 Mbit/s.