Mobilt bredband

Så hittar du ett mobilt bredband för dig

För att du ska hitta det bästa mobila bredbandet för dig gör du bäst i att jämföra dina alternativ. Innan du gör det måste du dock fundera på vilken typ av mobilt bredband du egentligen vill ha. Operatörernas erbjudanden skiljer sig åt och passar därför olika typer av människor.

Tre saker att fundera på innan du jämför mobila bredband

  • Surfmängden. Vilken surfmängd du ska välja beror på hur din internetanvändning ser ut. Streamar du serier och filmer behöver du högre surfmängd. Om du däremot bara svarar på mejlen och läser e-post räcker en mindre surfmängd.
  • Täckningen. Ta reda på vilken operatör som har bäst täckning där du bor. Operatörernas täckning skiljer sig åt. Det gäller framför allt om du bor på landsbygden.
  • Bindningstiden. Om du väljer mobilt bredband som har bindningstid kan du få sänkt månadskostnad. Däremot är du bunden till det mobila bredbandet under en viss tid och kan inte byta. Fundera över vad som passar dig bäst.

När du vet vilket mobilt bredband du vill ha ska du jämföra priserna. Det gör du lättast genom att besöka en jämförelsetjänst där du kan få en överblick över operatörernas erbjudanden.

En sajt som erbjuder en sådan tjänst är Mobiltbredband.se. Där kan du göra en filtrering så att du bara jämför priserna på mobila bredband som uppfyller dina kriterier. Genom en prisjämförelse kan du vara säker på att du har det billigaste mobila bredbandet på marknaden.

Varför ska jag göra en jämförelse av mobila bredband?

Du ska göra en jämförelse för att hitta ett mobilt bredband som passar dig. Dessutom finns det mycket pengar att spara genom att göra en jämförelse.

Det är inte särskilt svårt att jämföra mobila bredband. Du behöver bara fundera på vad du egentligen vill ha. Därefter är det enkelt att hitta det som passar dig bäst.

Jämför operatörernas täckningskartor med varandra

Det allra lättaste sättet att jämföra täckningen på är att titta på operatörernas täckningskartor. Där kan du se hur bra täckning en viss operatör har där du bor och vistas. Täckningen skiljer sig åt mellan olika operatörer. Den största skillnaden finns framför allt på landsbygden, medan de flesta operatörer har god täckning i städerna.

Tänk på! Det finns operatörer som delar mobilnät och därför har exakt samma täckning.

Täckningskartorna hittar du på operatörernas hemsidor.

Förutom att titta på täckningskartorna kan du även prata med dina grannar för att få en indikation på vilka operatörer som är bra i ditt område.

Skulle du trots allt uppleva svag täckning kan du förbättra den genom att skaffa en signalförstärkare. Ibland kan även yttre omständigheter påverka täckningen. Det kan till exempel handla om dåligt väder, skog, berg, tjocka väggar och att många surfar mot samma mobilmast samtidigt.

Jämför operatörernas kundtjänster

Även om kundtjänsten inte påverkar hur nöjd du är med det mobila bredbandet kan det ändå vara bra att jämföra den. Skulle du stöta på problem är det bra med en kundtjänst som är lättillgänglig. Därför bör du jämföra hur många kontaktvägar de olika kundtjänsterna har och hur långa öppettiderna är. Vissa operatörer saknar exempelvis telefontjänst.

Du kan även läsa omdömen om kundtjänsterna på sajten Trustpilot för att få en inblick i vad andra kunder tycker.

Titta inte bara på månadskostnaden vid din jämförelse av mobila bredband

När du gör din jämförelse av operatörernas priser är det viktigt att du inte bara stirrar dig blind på månadskostnaden. Det kan tillkomma både startavgift och fakturaavgifter som gör totalkostnaden ännu högre. Har operatören fakturaavgifter kan du ofta få betala din räkning via autogiro för att slippa den avgiften.

Du bör inte heller fokusera alltför mycket på kampanjer. De gäller ju bara under en begränsad tid. Därför ska du alltid jämföra operatörernas ordinarie priser för att få en rättvis bild av vad det mobila bredbandet kostar.

Tips! Som student och senior kan du få sänkt pris på mobilt bredband.

Se även till att jämföra priserna då och då. Priser och villkor ändras ofta. Byt om du hittar ett billigare och bättre mobilt bredband.

Är det billigaste mobila bredbandet det bästa?

Priset är mycket, men inte allt. Det mobila bredbandet som är billigast behöver inte alltid vara bäst. Det bästa mobila bredbandet är det som lever upp till dina förväntningar och uppfyller alla kriterier du har. Det är av den anledningen du aldrig ska jämföra priserna förrän du vet vilka krav du har på det mobila bredbandet.