Bredband via stadsnätet

Målet med ett bredband via stadsnätet är att invånarna i tätorter och större städer runt om i landet enkelt ska kunna ta del av en snabb bredbandslösning. Vilka bredbandslösningar som erbjuds beror på vart du bor men i de flesta fall behöver du bara vänta 1–5 dagar från beställning till att du har internetåtkomst.  

Hur fungerar ett stadsnät?

Stadsnätet består av en stor mängd fiberkablar som begränsas till ett specifikt område, oftast en kommun. Eftersom stadsnäten är neutrala får flera bredbandssoperatörer samsas om att ta plats i näten. Nätet står alltså för själva uppkopplingen medan operatörerna står för bredbandstjänsterna. 

Stort utbud av bredbandstjänster

När du skaffar bredband via stadsnätet har du förutom snabb internetåtkomst ett stort utbud av bredbandstjänster att välja bland. Då kan du välja mellan många internetleverantörer som tillsammans erbjuder ett stort urval av överföringshastigheter. 

Priserna kan variera bland så många olika leverantörer av bredband som tillhandahåller flera former av erbjudanden. Tänk då på att jämföra bland utbudet innan du bestämmer dig för vilket bredband du vill använda. 

Välj överföringshastigheten utifrån din internetanvändning

För att du ska bli nöjd med ditt bredband är det viktigt att du väljer en lösning utifrån hur mycket surfar och vad du gör när du surfar. Fördelen med ett bredband via stadsnätet är att hastigheterna du kan välja bland är tillräckligt höga för att göra det mesta ute på nätet.

Bredbandens olika hastigheter

  • 40–60 Mbit/s. Det här är en hastighet som de flesta blir nöjda med. Här kan du surfa i snabba hastigheter, kolla på film, lyssna på musik och ladda ner filer. 
  • 100 Mbit/s. Allt som funkar ovan funkar även här, men ännu snabbare och med tyngre filer.
  • 250–1 000 Mbit/s. Här kommer du upp i ännu högre hastigheter utan att du egentligen märker av det. Har du en server som bara tillåter hastigheten 100 Mbit/s kommer du inte upp i de högsta hastigheterna.