Bredband via fiber

Bredband via fiber kan ses som en lyx som inte alla har möjlighet att ta del av. Därför behöver du undersöka om du är en av dem som har möjlighet att skaffa ett bredband via fiber. 

Hur fungerar bredband via fiber?

Fiber, som också kallas fiberoptik, fungerar genom att ljus skickas via så kallade optiska fiberkanaler som är tillverkade i plast eller glas. Fiberkanalerna är väldigt små i storleken och kan mätas ner till endast bråkdelarna av en millimeter. 

När data överförs genom fibern skickas informationen från den ena änden i form av en sändare, som i sin tur gör att datan skickas som ett ljus till mottagaren som befinner sig i andra änden. Vid långa färdsträckor kan det transporterade ljuset förstärkas under transportsträckan. 

Fördelarna med fiber

Fördelarna med att ha ett bredband via fiber är många. Överföringshastigheternas kapacitet är i princip oändlig jämfört med mobilt bredband eller ADSL, fibern är okänslig för strålning utifrån och data kan transporteras långa sträckor utan att förlusterna blir alltför stora. 

Fibern behöver vara indragen i ditt hem

För att kunna ta del av fördelarna som ett bredband via fiber har att erbjuda behöver fibern dras in i bostaden du lever i. Därför beror fibertillgången på var du bor. Du kan ta reda på om ditt bostadsområde har tillgång till fiber eller inte genom att höra av dig till din internetleverantör eller själv leta upp information om det på internetleverantörens hemsida. Du kan även anmäla ditt intresse för en sådan installation, och se utvecklingen i ditt område via Fibertillalla.se som drivs av Telia. 

Skulle det vara så att ditt bostadsområde inte har tillgång till bredbandsanslutning via fiber i dagsläget kan du alltid fråga din internetleverantör om framtida planer för fiberinstallation finns. 

Internetanvändningen avgör hastighetsbehovet

När du ska bestämma vilken överföringshastighet du vill ha är det viktigt att utgå ifrån hur internetanvändningen ser ut. Fibermarknaden består av många operatörer och erbjudanden, så det kan vara bra att jämföra bland alternativen innan du tar ditt slutgiltiga beslut.