Hur fungerar mobilt bredband med router?

Ett mobilt bredband med tillhörande router är en enhet som är trådlöst ansluten till mobilnätet. För att ansluta till nätverket används i de flesta fall 4G men anslutning till 3G är också vanligt. Med ett mobilt bredband kan du ha täckning och internetanslutning var du än befinner dig. 

Vad kan man ansluta till ett mobilt bredband?

Till det mobila bredbandet kan man exempelvis ansluta datorn, surfplattan och mobilen, eller egentligen alla enheter som har wifi-åtkomst. Ett mobilt bredband med router gör det möjligt för flera personer att dela på ett och samma mobila bredband. För de som bor ute på glesbygden är det mobila bredbandet med router därför en bra lösning. 

Du behöver bara se till att du har tillgång till ett abonnemang som tillhandahåller 4G eller 3G, en router anpassad för mobilt bredband och enheter som har åtkomst till wifi-nätverk. Eftersom 4G är snabbast, fungerar för flest personer och är mest pålitiligt rekommenderas det för användningen av mobilt bredband. 

Anslut flera enheter 

Routrarna som finns tillgängliga för mobila bredband är antingen stationära eller portabla. En portabel router är användbar för hela familjen på semestern oavsett om den äger rum i sommarstugan, utomlands eller på en resa uppe i fjällen. De nya reglerna inom EU låter hela familjen surfa precis som vanligt oavsett var ni befinner er, helt utan roamingavgifter. Du kan alltså använda den surf du har betalat för i Sverige även i andra länder.

Om du har tecknat ett abonnemang med obegränsad surf kan surfmängden begränsas när du surfar utanför Sverige men fortfarande befinner dig inom EU. Då kommer du att få en redan bestämd mängd surf som bestäms utifrån vad du betalar för ditt mobila bredband. 

Med ett mobilt bredband blir livet friare eftersom du inte är bunden till en specifik plats för att få tillgång till ett fiberbredband.