Bredband via parabol

Ett bredband som drivs via parabol fungerar genom att informationen sänds via en satellit ute i rymden. För att du ska kunna få internetåtkomst via ett bredband med parabol behöver du bo inom ett område där informationen från satelliten kan nå din parabol. Bredband via parabol passar främst dig som bor i ett område där de vanliga näten inte erbjuder någon täckning.

Parabolen fungerar på platser dit fibern inte når

I dag erbjuder de vanliga 3G- och 4G-näten möjligheten att koppla upp sig i stora delar av Sverige. Men trots detta finns det fortfarande områden som kan ta del av just 3G- och 4G-nätet. Områdena i landet som inte kan få täckning och internetuppkoppling via de vanliga operatörerna får i stället skaffa bredband via parabol. 

För att kunna få bredband via parabol behöver du ha möjlighet att placera parabolen med fri sikt så att den når satelliten, som befinner sig i ett söderläge.  

Fördelen med att bredbandet drivs med hjälp av en parabol är att du får internetåtkomst var du än befinner dig i landet. Bor du till exempel ute på landsbygden utan möjlighet att välja exempelvis fiber eller internet via stadsnätet är parabolen det bästa alternativet.

Se över hur hög hastighet du behöver

När det kommer till bredband via parabol är inte överföringshastigheterna de snabbaste som erbjuds på marknaden. Då får du ett snabbare bredband med en annan bredbandsform, exempelvis via fiber. 

Hastigheterna du kan välja bland 

  • 5 Mbit/s. Tillåter dig att ta hand om mejlen och surfa runt på hemsidor.
  • 25 Mbit/s. Du kan ladda ned filer, streama musik och se högupplösta filmer.
  • 50 Mbit/s. Med den här hastigheten fungerar både musik- och filmstreaming samt nedladdning av filer i hög hastighet. 

Överföringshastigheterna som anges är ofta teoretiska maxhastigheter, och det är inte säkert att du faktiskt når upp till dem. Tänk därför på att bestämma dig för en överföringshastighet som är högre än vad du tror att du faktiskt kommer att behöva.