Vad är bredband?

Med ett bredband kan man använda internettjänster som kräver snabb uppkoppling. Bredbandet lanserades under 1990–talet och har sedan dess räknats som en viktig del av den svenska infrastrukturen. För att du ska kunna ansluta dig till ett bredband behöver det finnas utlagda bredbandskablar. 

Vad räknas som bredband?

För att få kallas bredband krävs det att hastigheten ligger på minst 5 Mbit/s, enligt den svenska IT-kommissionen. Hur hög hastighet som egentligen krävs tvistas det om inom branschen, och gränserna ser olika ut beroende på var i världen du befinner dig. Bredbandens höga hastighet i Sverige beror på fiberoptik.

Mängden svenska hushåll som har tillgång till bredband beräknas vara ett av de största antalen i världen vilket beror på den omfattande bredbandsutbyggnaden. Den beror i sin tur på att bredbandet har varit en prioriterad fråga för svenska företag, industrier och konsumenter. 

Enligt en undersökning från 2006 har Sverige också några av de lägsta priserna på bredband. 

Så fungerar Mbit/s

Bredbandets hastighet mäts i Mbit/s, som står för megabit per sekund. Mätningen baseras på hur stor mängd information som tas emot och sedan skickas vidare över nätet. Ju tyngre information som skickas, till exempel tunga mejl eller streamingtjänster, desto snabbare behöver nedströmshastigheten vara.

Bredbandsanvändarnas behov förändras med åren

Under det senaste året har sättet man använder bredband på förändrats kraftigt. Från början var det vanligt att hela familjen delade på den enda datorn som fanns i hushållet. I dag är det däremot vanligare att man har flera enheter i form av bärbara datorer, surfplattor, mobiltelefoner och smart-tv-apparater, för att bara nämna några. 

Den ökade mängden enheter som är i behov av bredbandsuppkoppling kräver ett snabbt bredband som klarar höga mängder tung information. 

Hur vet du vilken hastighet som passar dig?

För att välja bredbandet som passar dig och din familj bäst behöver du ha koll på era internetvanor. För ett mindre hushåll kan ett bredband som erbjuder 100 Mbit/s vara alldeles lagom. Ett större hushåll som har fler enheter och där man använder streamingtjänster och onlinespel kan däremot behöva ett bredband med högre hastighet.